boilies přísady
Při výrobě boilies kuliček se používají různé přísady na zatraktivnění této nástrahy. Zde je výčet několika základních:
- kyselý kasain – mléčný protein, který je lehce stravitelný, ve vodě nerozpustný – používá se při míchání do 35 % obsahu bolie směsi
- sladký kasain – důležitá složka HNV, je lehce stravitelný, ve vodě nerozpustný – používá se při míchání do 50 % obsahu bolie směsi
- natrium kasain – lehký, ve vodě je rozpustný, vhodný pro vzplývavé nástrahy, tzv. POP UPS, používá se při míchání do 50 % obsahu bolie směsi
- kalcium kasain – ve vodě rychle rozpustný, snadno pro ryby stravitelný, používá se pro HNV a vzplývavé nástrahy, používá se při míchání do 40 % obsahu bolie směsi
- sušené mléko – má nízký obsah tuku, používá se při míchání do 25 % obsahu bolie směsi
- sušené sladké mléko (dochucené) – má vyšší obsah tuku, používá se při míchání do 30 % obsahu bolie směsi
- lactalbumin – lehká vzdušná mouka, usnadňuje zpracování válenin (těst), používá se při míchání do 20 % obsahu bolie směsi
- lacprodan – proteinová směs, vhodná do univerzálních směsí, používá se při míchání do 15 % obsahu bolie směsi
- dellac – protein rozštěpený v aminokyseliny, skvělá přísada pro nástrahy HNV, používá se při míchání do 5 % obsahu bolie směsi
… existuje mnohem více přísad, výše jmenované jsou ty nejvíce používané.
Receptury na výrobu boilies najdete zde: Rybářské nástrahy přírodní (živočišné, rostlinné, směsi), polotovary na výrobu nástrah.