Rybářský rozcestník

Setonův hrnec – příprava ryb

Již po několik desítek generací používají trempové, při přípravě ryb, ale i dalších pochutin v přírodě, tzv. „Setonův hrnec“. Údajně byl tento způsob přípravy jídel převzatý od indiánských kmenů. Rozhodně stojí za to si tento způsob vaření v přírodě připomenout a případně i vyzkoušet.

  1. hlína na záklop
  2. tráva a kopřivy
  3. kopřivy kolem ryby
  4. ryba zabalená v alobalu (lze použít i jiný druh masa)
  5. rozpálené kameny
  6. popel z ohniště
  7. kolík na utěsnění

V zemi vyhloubíme jamku, ve které zapálíme suché a tvrdé dřevo. Na vedlejším ohništi rozžhavíme větší ploché kameny, mezitím si připravíme rybu. Na dno horké jamky po vyhořelém dřevě dáme jeden větší žhavý plochý kámen a na něj položíme vykuchanou nasolenou rybu zabalenou do alobalu. Balíček obložíme dalšími horkými kameny a po straně dáme do jamky kolík z čerstvého dřeva. Jamku zasypáme hlínou a udusáme. Asi po 10 minutách vytáhneme kolík ze země a do otvoru opatrně nalijeme asi 1 l vody, potom kolík znovu zasuneme a utěsníme, aby vzniklá pára neunikla. Po 15 minutách hlínu a kameny odstraníme a upečenou rybu můžeme servírovat.

Pokud budete v hrnci vařit jiné maso, doba potřebná k přípravě se prodlouží podle typu masa klidně až na 2 hodiny.

Nejčtenější články

Pozvánka na závod do Nižboru

ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!