Rybářský rozcestník

Setonův hrnec – příprava ryb

Již po několik desítek generací používají trempové, při přípravě ryb, ale i dalších pochutin v přírodě, tzv. „Setonův hrnec“. Údajně byl tento způsob přípravy jídel převzatý od indiánských kmenů. Rozhodně stojí za to si tento způsob vaření v přírodě připomenout a případně i vyzkoušet.

  1. hlína na záklop
  2. tráva a kopřivy
  3. kopřivy kolem ryby
  4. ryba zabalená v alobalu (lze použít i jiný druh masa)
  5. rozpálené kameny
  6. popel z ohniště
  7. kolík na utěsnění

V zemi vyhloubíme jamku, ve které zapálíme suché a tvrdé dřevo. Na vedlejším ohništi rozžhavíme větší ploché kameny, mezitím si připravíme rybu. Na dno horké jamky po vyhořelém dřevě dáme jeden větší žhavý plochý kámen a na něj položíme vykuchanou nasolenou rybu zabalenou do alobalu. Balíček obložíme dalšími horkými kameny a po straně dáme do jamky kolík z čerstvého dřeva. Jamku zasypáme hlínou a udusáme. Asi po 10 minutách vytáhneme kolík ze země a do otvoru opatrně nalijeme asi 1 l vody, potom kolík znovu zasuneme a utěsníme, aby vzniklá pára neunikla. Po 15 minutách hlínu a kameny odstraníme a upečenou rybu můžeme servírovat.

Pokud budete v hrnci vařit jiné maso, doba potřebná k přípravě se prodlouží podle typu masa klidně až na 2 hodiny.

Nejčtenější články

Na candáty s PVA

Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

Chytání sumců na malých vodách na položenou

Sumce najdeme skoro všude, tedy nejen na velkých údolních nádržích, pískovnách a řekách, ale také v menších potocích a říčkách. Na malé vodě je však třeba přizpůsobit rybářské nádobíčko podmínkám i velikosti ryb. Ale nenechte se zmást. I v malé louži lze chytnout poměrně velkou rybu.

Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.