Rybářský rozcestník

Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

uzenáuzenýsumecUzenéuzenázapečené

V roce 2010 se mi dostala do rukou kniha „Udíme ryby s Milošem Štěpničkou“ (nakladatelství Dona 2010). Od zmiňovaného autora už jsem vlastnil 2 knihy „Rybí receptář Miloše Štěpničky“ (Dona 1996) a „Velký rybí receptář Miloše Štěpničky“ (Dona 2003). Starší ročníku jistě budou pamatovat M. Štěpničku z receptáře Přemka Podlahy. Pan Štěpnička je odborník na slovo vzatý, ve Vodňanech vlastnil obchod, kde prodával ryby a výrobky z nich, které vyráběl. Jeho knihy vřele doporučuji. V knihkupectvích a antikvariátech na internetu se dají sehnat. Právě v jeho knize mě zaujal recept na uzené rybí maso sterilované v oleji.

Prvně jsem vyzkoušel zavařit uzeného sumce. Sumec je sám o sobě mastný a udím tak jeho část od posledních 40-50 cm od ocasu kde je pod kůží nejvíce tuku a při uzení vykape. Ze sumce považuji nejlepší maso hned za hlavou, to mu říkám ,,sumčí svíčková“ nejlepší na rybí steak, guláš, perkelt atd., žádné kosti a tuk.

Vyuzené maso ze sumce se stáhne z kůže, a jestli zůstal pod kůží nějaký tuk tak se nožem odstraní. Maso rozebereme na větší kusy tak kolem 3-4 cm, kosti odstraníme. Na dno 0,5 l sklenice dáme ½ bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky celého pepře nalijeme 3 cm vody a narovnáme kusy rybího masa, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem 3 cm pod okraj, uzavřeme víčkem. Sklenice narovnáme do hrnce, zalijeme vodou, celé i víčko musí být pod vodou a sterilujeme při 90-95 °C tak 3 hodiny. Druhý den zkontrolujeme, jestli jsou víčka prohnutá dovnitř a konzervy uskladníme nejlépe v lednici, kde vydrží, mám vyzkoušeno půl roku, pokud je dřív nezkonzumujeme. Je zajímavé, že při 3 hodinovém vaření rybí maso ztuhne a nerozvaří se.

Uzená treska v oleji…

Poslední dobou už nedávám do sklenice žádné koření, po delší době se chuť koření rozleží a přebije chuť rybího masa. Udím nejvíce ze sladkovodních ryb sumce, amury, kapry, cejny, sumečka amerického. Z mořských ryb makrely, tresky a mníka mořského. Zavařené maso v oleji mě zaujalo, ze sladkovodních ryb vede sumec, z mořských filety z tresky polaka považuju za delikatesu. Zatím se mi za 8 let nezkazila žádná sklenice, chce to důkladně omyté sklenice, víčka před použitím povařím 5 minut ve vroucí vodě, lépe se přichytí. Tříhodinové zavařování lze rozdělit na dva dny, první den třeba 2 hodiny, druhý den 1 hodinu. Správně zavařené rybí konzervy mají čirý olej, ne kalný.

Zavařené uzené maso lze konzumovat samotné s chlebem, pečivem, nějakou zeleninkou, posypané cibulkou. Lze použít na různé saláty, pomazánky, rybí maso slijeme z oleje, v cedníku necháme okapat, pak už záleží na nás, co z něj vyrobíme. Výborný je i skandinávský pokrm zapečené brambory s uzenou treskou. Zavařené uzené ryby je i netradiční dárek pro kamarády rybáře nebo gurmány.

Text i foto: D. Marounek

Nejčtenější články

Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

Pozvánka na závody na Olešné

Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….