vyuzené maso ze sumce, amura, kapra, makrely, tresky, mníka mořského...
zavařovací sklenice s víčky o objemu 0,5 l
slunečnicový olej
voda
Koření na jednu sklenici:
2 ks kuličky celého pepře
1 ks kulička nového koření
1/2 ks bobkového listu
Příprava
- Vyuzené rybí maso stáhneme z kůže, a jestli zůstal pod kůží nějaký tuk tak se nožem odstraní. Maso rozebereme na větší kusy tak kolem 3-4 cm, kosti odstraníme.
- Na dno 0,5 l sklenice dáme ½ bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky celého pepře nalijeme 3 cm vody a narovnáme kusy rybího masa, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem 3 cm pod okraj, uzavřeme víčkem.
- Sklenice narovnáme do hrnce, zalijeme vodou, celé i víčko musí být pod vodou a sterilujeme při 90-95 °C tak 3 hodiny.
- Druhý den zkontrolujeme, jestli jsou víčka prohnutá dovnitř a konzervy uskladníme nejlépe v lednici, kde vydrží, mám vyzkoušeno půl roku, pokud je dřív nezkonzumujeme. Je zajímavé, že při 3 hodinovém vaření rybí maso ztuhne a nerozvaří se.
Doporučení
Recept k článku: Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb
Poznámka
Autor textu i fotografií: D. Marounek