2 náročnost
360 minut
+ doba naložení a odležení
1 kg i více filet či podkov ryb
1 palice česneku
drcený kmín
sůl dle potřeby
rostlinný (olivový) olej
menší zavařovací sklenice s víčky
Příprava
- Vykuchané, očištěné, větší ryby naporcované, menší můžeme nechat v celku, omyté necháme důkladně okapat.
- Připravené ryby naložíme do česnekové pasty připravené utřením stroužků česneku se solí. Ještě je mírně posypeme drceným kmínem, ve vhodné nádobě je necháme naložené v chladnu 24 hodin.
- Naložené rybí maso otřeme od česneku, pověsíme do udírny nebo položíme na rošty v udírně, udíme při teplotě 70 °C 4-5 hodin.
- Ryby obereme z kostí, můžeme je natrhat, natrhané kousky vyskládáme do vhodných zavařovacích skleniček, zalijeme olejem, důkladně uzavřeme.
- Sterilujeme těsně pod bodem varu cca 1 hodinu. Pak necháme sklenice důkladně vychladnout.
- Skladujeme v chladnu, po 14 dnech můžeme konzumovat.
Doporučení
Olej můžeme ještě vytunit! Stačí ho zahřát na 10 minut na 60 °C, vložit do něj bobkový list a několik kuliček pepře a nového koření, pak ho použít, až úplně vychladne.