2 náročnost
180 minut
+ doba sušení
Na 1 kg suché krmítkové směsi:
10 ks vajec
dle potřeby tekutá složky: oleje, posilovače, dipy, tekutá potrava...
voda na uvaření boilies
(potravinářské barvivo)
Příprava
- Krmítkovou směs prosijeme přes sítko s malými oky, jde nám o to, aby se boilies, při rolování, nerozpadaly.
- Do krmítkové směsi zamícháme další suché posilovače (různé moučky, práškové dipy…).
- Vejce rozšleháme, zapracujeme do nich tekuté složky (aromata, oleje…), které chceme přidat do boilies hmoty.
- Do rozmíchané tekuté složky, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a to tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky.
- Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokračujeme tak dlouho, až je těsto tuhé.
- Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo.
- Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit rollball, což je forma na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce.
- Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně vroucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hrnec, kde se dá uvařit větší množství boilies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velikosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte.
- Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilies, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.
- Hotové boilies vydrží 2-3 dny v prodyšném saku pěkně čerstvé, jinak boilies skladujeme v suchu a temnu, buď v dózách, nebo sáčcích se zipem, nebo koule můžeme zamrazit.