Boilies je dnes velmi oblíbená nástraha na ryby. Na trhu existuje stovky druhů, barev, velikostí … Výrobci rybářského krmení se předhánějí a nabízí kromě těch základních i další opravdu roztodivné chutě … a tak v rybářských potřebách můžete narazit na boilies smrdících po celodenně nošených ponožkách, jiné naopak voní jak celá parfumerie. Ale za kvalitní boilies si musí rybáři dost připlatit. Přitom doma vyrobené sice zabere nějaký čas, ale stojí o mnoho méně, jak to kupované a mnohdy bude mnohem kvalitnější, než to kupované.
Jedno mají kupované boilies společné, jsou většinou dost drahé … a tak si je můžeme vyrobit doma s podstatně menšími náklady. První varianta je, koupit si již hotovou suchou směs na výrobu boilies a do ní zamíchat další komponenty. Další možností je začít úplně od začátku a vyrobit si i základní směs sami.
Pokud začínáte, první dobrá rada je udělat si menší množství směsi a vyrobit jen pár kuliček, pokud se toto povede a budete se svým výtvorem spokojeni, pak, při dodržení stejného postupu, si můžete vyrobit i větší množství boilies. Pokud začnete v malém a dílo se nepovede, nebude to taková finanční katastrofa!
K vybrané směsi je třeba koupit také aminokomplex, což je směs aminokyselin, vitamínů a dalších důležitých látek které mají za úkol nutričně a chuťově obohatit základní směs. Na českém trhu se dá koupit mnoho příchutí, od olihně počínaje, přes česnekovou, až po sladké jahodové, vanilkové … Množství aminokomplexu se přimíchává do základní směsi podle návodu na obalu.
I když díky aminokomplexu bude směs výrazná, lze ji ještě vylepšit přidáním nejrůznějších esencí. Esence, tedy vůně znásobí účinnost vámi vyrobeného boilies. Doporučuje se používat k sobě podobné příchutě. Tedy například vanilkový aminokomplex s vanilkovou esencí.
Skvělé jsou různé umělohmotné dózy, do kterých nejde vzduch ani vlhkost. Také je můžete naložit do různých dipů. Zajímavá možnost je pak dát je zamrazit do mrazáku. Tam vydrží celou sezónu!
Směsi na mléčném základě – tyto směsi obsahují hodně proteinu, dobře se rozpustí, jejich nejčastější složkou jsou:
….. existuje řada dalších surovin používaných do základních směsí.
Příklad poměrů a složení domácí suché směsi, rozpis na 0,5 kg suchého základu:
Dále už je to stejné, jako při koupení hotové směsi. Rozmíchají se vajíčka, do kterých se přidají další suroviny potřebné jak pro chuť, tak tvrdost budoucího boilies …
Na umíchání těchto směsí se hojně využívají různé moučky. Například mandlová moučka, moučka z vlašských ořechů …. existuje desítky mouček, které lze použít.
Rybářské obchody nabízí nesčetné množství různých druhů rybích mouček. Nejpoužívanější z nich jsou bílá rybí moučka, sardinková, ančovičková … patří k těm nejatraktivnějším přísadám pro ryby!
Jak jsme již psali, směsi se dále dochucují různými esencemi, oleji, sladidly a stimulátory. Každý výrobce má svojí osvědčenou směs, kterou před konkurencí tají. A tak si můžete i vy zahrát na chemiky a vytvořit si tu svoji nejlepší směs, z které pak vyrobíte unikátní boilies. Ovšem nezapomeňte na to, že někdy méně je více a dbejte hlavně na 5 základních vlastností dobrého boilies. Jejich velikost a také jejich poločas rozpouštění. Také je důležitá jejich tvrdost a samozřejmě barva a chuť!