1. Nejdříve ji před vařením ve studené vodě ostrým kartáčem důkladně omyjeme, při tom dbáme, abychom nepoškodili její dlouhá tykadla, která jsou hlavní ozdobou upravené langusty
2. Očištěnou langustu přivážeme živou na vložku vaničky určené k vaření ryb, a to tak, aby měla natažený ocas a aby se při vaření nezkroutil, protože uvařené maso z nataženého ocasu lze daleko lépe nakrájet
3. Abychom poklicí neulámali tykadla, svážeme je a v kloubcích je obrátíme dozadu na hřbet, ke kterému je přivážeme
4. Takto připravenou langustu vložíme do rybí vaničky s prudce vařící vodou, do níž byly dány patřičné přísady
5. Vody musí být tolik, aby celá langusta byla dobře ponořena
6. Langustu vážící 600 g vaříme asi 30 minut, těžší o 10 – 15 minut déle
7. Potom ji z vaničky vyjmeme, přestřihneme provázky, kterými byla k vložce rybí vaničky přivázána
8. Langusta má maso z největší části jen ve svém silném ocase, po odstřižení celého povrchu ocasového krunýře drůbežími nůžkami vyjmeme opatrně maso z ocasu a odstraníme z něho střívko
9. Pamatujeme na to, že také v nožkách je trochu masa; proto je rozsekneme a maso z nich vyjmeme
10. Další použití langustího masa viz. příslušné receptůry.
Vaříme-li čerstvou langustu, použijeme v každém případě i jejího krunýře, který pro svůj nevšední tvar dodá upravenému pokrmu efektní vzhled. Po uvaření krunýř však potřeme kůží ze slaniny nebo olejem, aby dostal lesk.
Vývar se zeleninou k vaření korýšů viz. recept: Vývar se zeleninou k vaření korýšů.