800-1000 g kapra
100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
150 ml červeného vína
bílý pepř
voda
sůl
Na omáčku:
100 g majonézy
100 ml smetany
1 ks větší (nakládaná) sladkokyselé okurka
1/2 ks citrónu
petrželka
pepř
cukr
sůl
Příprava
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na kolečka včetně cibule
- Do hrnce nasypeme zeleninu, zalijeme ji červeným vínem, přilijeme trochu vody, hrnec postavíme na zdroj tepla, tekutinu přivedeme k varu, chvíli vše povaříme
- K zelenině do vývaru vložíme porce kapra, vaříme 10 minut (maso musí být úplně ponořené, pokud bude málo tekutiny, dolijeme obsah hrnce vodou)
- Uvařené porce kapra opatrně vyjmeme z hrnce, důkladně okapané rozdělíme na talíře, maso osolíme a okořeníme bílým pepřem, přelijeme majonézovou omáčkou a ihned podáváme.
Příprava majonézové omáčky:
- Majonézu osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme citronovou šťávou, zamícháme, nakonec dle chuti přisladíme
- Přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželku a kyselou okurku, nakonec do omáčky zamícháme ušlehanou smetanu.
Doporučení
Do majonézové omáčky můžeme místo okurky a petrželky zamíchat trochu nastrouhaného křenu.