Rybářský rozcestník

Uzení úhoři na francký způsob

Jedna z možností úpravy úhořů – uzením.

3 náročnost
50 minut
+ doba potřebná k uzení  
  • Na 5 kg úhořů:
  • 500 g soli
  • úhoři
  • Příprava

    1. Úhoři se zabijí a pomocí suchého písku, rašeliny nebo starých novin se z nich odstraní sliz
    2. Potom se rozříznou od řitního otvoru až do vzdálenosti asi 1 cm pod žábrami a odstraní vnitřnosti
    3. Pak se úhoř rozřízne směrem k ocasu ještě další 2–3 cm, aby se odstranil „zbytek“ vnitřností
    4. Úhoři se omyjí a důkladně nasolí
    5. Na 5 kg úhoře připadne asi 500 g soli
    6. Asi po 40 minutách se úhoři opláchnou pod tekoucí vodou, aby se odstranila nejen sůl, ale i sliz uvolněný solí, protože jinak by ryba při uzení zešedla
    7. Dobře očistit a vypláchnout se musí především žábry, protože hlavně tady se usazuje velké množství slizu
    8. Pak se úhoři zavěsí, a to buď v řezu za spodní žábry nebo přes tlamu či přes oči
    9. K dodatečnému zajištění se háky mohou zatlačit asi 8 cm pod hlavou do páteře
    10. Zatímco se úhoř ještě suší na vzduchu, rozděláme oheň v udírně
    11. Až dřevo zahoří jasným plamenem, zavěsíme ryby do udírny a udírnu zakryjeme víkem
    12. Ryby jsou vyuzené, když se jejich břišní stěny doširoka rozevřou a na hřbetě se vytvoří malé příčné záhyby.

    Poznámka

    Viz. také články o uzení v naší škole vaření, např.: Nasolování ryb, Uzení ryb-kuchání,
    Způsoby uzení ryb, Koření vhodné k uzení ryb a další.

    Nejčtenější články

    Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

    Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

    Základy výběru správného stanu pro rybáře

    Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?