Rybářský rozcestník

Tymiánový losos s celerovým salátem

Grilovaný losos potřený tymiánovou směsí, servírovaný se salátem připraveným z nudliček celeru smíchaných s teplou zálivkou ze zakysané smetany, dijonské hořčice, citronové šťávy a dalších ingrediencí.

2 náročnost
50 minut
  • 4 ks porce lososa
  • 4 ks stroužků česneku
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky tymiánových lístků
  • mořská sůl
  • Na teplý celerový salát:
  • 1 kg celeru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 240 ml zakysané smetany
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • mletý pepř
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Na celerový salát smícháme v rendlíku zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, citronovou šťávu a dijonskou hořčici
    2. Podle chuti osolíme, opepříme a na slabém plameni zahříváme, přivedeme k varu a vaříme 3-4 minuty, aby byla směs krásně hladká
    3. Pak vmícháme očištěný, na tenké nudličky nakrájený celer, chvíli prohřejeme, dáme stranou, ale udržujeme teplé
    4. V misce smícháme na drobno nasekané lístky tymiánu, mletý pepř, oloupané, rozetřené stroužky česneku, sůl a olivový olej
    5. Směsí potřeme lososa, z obou stran ho tři až pět minut grilujeme a podáváme společně s celerovým salátem.

    Doporučení

    Můžeme podávat i s pečenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Chytání na feeder – úplné začátky

    Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!