2 náročnost
120 minut
+ doba vychlazení těstíčka!
Rozpis na 4 porce:
720 g (4 ks) filetů z tresky jednoskvrnné
hladká mouka na obalení
rostlinný olej na smažení
sůl
Suroviny na těstíčko:
400 g hladké mouky
150 g rýžové mouky
400 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
400 ml sodovky
2 lžičky jedlé sody
Suroviny na mačkaný hrášek:
800 g čerstvého vyloupaného hrášku
3 l vody
4 lžíce cukru krupice
4 lžičky změklého másla
čerstvě mletý pepř
sůl
Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/:
300 g pivní majonézy
20 g nakládaných okurek
20 g kaparů v nálevu
10 g šalotky
1 lžička citronové šťávy
špetka čerstvě mletého pepře
špetka soli
Suroviny na bramborové hranolky:
1 kg moučných brambor
rostlinný olej na smažení
sůl
Příprava
Postup na těstíčko:
- V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
- Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
- Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny
Postup na rybu:
- Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
- Přebytečnou mouku oklepej a filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
- Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.
Postup na tatarskou omáčku:
- Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
- Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
- Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.
Postup na mačkaný hrášek:
- Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
- Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
- Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.
Postup na bramborové hranolky:
- Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
- Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů.
- Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
- Přendej do mísy, osol a promíchej.
Doporučení
Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.
Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG
Poznámka
OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.
Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč
Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com