Rybářský rozcestník

Treska v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou

Skvělý recept na tresku od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG včetně několika tipů šéfkuchaře. K tresce v pivním těstíčku se skvěle hodí polotmavé pivo RUTHARD 11 OSSEGG.

2 náročnost
120 minut
+ doba vychlazení těstíčka!  
TreskaTreskaRUTHARD
  • Rozpis na 4 porce:
  • 720 g (4 ks) filetů z tresky jednoskvrnné
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Suroviny na těstíčko:
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 400 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
  • 400 ml sodovky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Suroviny na mačkaný hrášek:
  • 800 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 3 l vody
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžičky změklého másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/:
  • 300 g pivní majonézy
  • 20 g nakládaných okurek
  • 20 g kaparů v nálevu
  • 10 g šalotky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • Suroviny na bramborové hranolky:
  • 1 kg moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Příprava

    Postup na těstíčko:

    1. V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
    2. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
    3. Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny

    Postup na rybu:

    1. Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
    2. Přebytečnou mouku oklepej a  filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
    3. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.

    Postup na tatarskou omáčku:

    1. Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
    2. Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
    3. Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.

    Postup na mačkaný hrášek:

    1. Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
      Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
    2. Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
    3. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.

    Postup na bramborové hranolky:

    1. Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
    2. Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů.
    3. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
    4. Přendej do mísy, osol a promíchej.

    Doporučení

    Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.

    Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG

    Poznámka

    OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

    Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč

    Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!