Rybářský rozcestník

Syrakuská rybí polévka

Rybí polévka, z různých druhů ryb, připravená v troubě. Recept z Itálie.

2 náročnost
95 minut
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 800 g různých ryb
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 6 ks rajčat
  • 1 ks řapík celeru (nebo kousek bulvy celeru)
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 1 dl bílého vína
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby očistíme, odřízneme hlavy a kůži, vykostíme
    2. Hlavy, kůži, kosti zalijeme jedním litrem a dvěma decilitry vody a vaříme asi půl hodiny
    3. Rybí maso nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce
    4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a celer, petrželku, rozetřený česnek, bobkový list, spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, olej, víno, sůl, pepř a tolik procezeného vývaru, aby přísady byly právě potopené
    5. Přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a dáme na 40 minut do horké trouby
    6. Před podáváním odstraníme bobkový list a doplníme vývarem.

    Doporučení

    Příloha: Opečený chleba.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.