
Švédský rybí krém
700 g filetů z tresky
1 l vody
3 dl mléka
2 dl sladké smetany
4 ks kuličky celého pepře
4 ks hřebíčky
2 ks žloutky
1 ks bobkový list
1 ks kousek celeru
1 ks mrkve
1 ks cibule
2 lžíce hladké mouky
špetka muškátového květu
pepř mletý
petrželka
máslo
sůl
Příprava
- Do 1 l vody vložíme porce tresky, přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, osolíme, přidáme bobkový list, hřebíček, celý pepř, na mírném ohni vaříme 30 minut
- Vývar přecedíme, rybí maso dáme stranou
- Na másle zpěníme mouku, za stálého míchání přilijeme postupně mléko a rybí vývar, necháme vařit asi 10 minut
- Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky, ochutíme muškátovým květem, pepřem solí
- Na závěr vložíme do polévky kousky rybího masa a necháme prohřát
- Hotovou polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou.