1-1,2 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí
4 ks stroužky česneku
2 ks bobkové listy
1 ks masité barevné papriky
1 ks větší cibule + cibule na ozdobu
1 ks větší ostré feferonky
2-3 lžíce ostrého kečupu
1 vrchovatá lžíce sádla
1 lžíce mleté sladké červené papriky
1-2 lžíce hladké mouky
3 dcl vody
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
rostlinný olej
majoránka
pepř
sůl
Příprava
- Maso sumce nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme 15 až 30 minut odpočinout
- Oloupanou, na tenká kolečka pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozpuštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme červenou mletou papriku, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
- Do hrnce dále přidáme kuličky nového koření a černého pepře, bobkové listy, na proužky nakrájené barevné papriky zbavené jadřinců a na kolečka pokrájenou feferonku a kečup, zamícháme, prováříme cca 20 minut
- Zvlášť na pánvičce na sádle zprudka krátce orestujeme kostky sumce, potom je přendáme do gulášového základu, vaříme 5 až 7 minut, záleží, jak moc byl sumec starý, maso se prostě nesmí rozpadat!
- Guláš nakonec dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, pepřem a solí.