Rybářský rozcestník

Sumčí guláš

Guláš z masa sumce ostřejší chuti díky použité feferonce a ostrého kečupu. Skvělý je jen tak, servírovaný s čerstvým chlebem, ale jako přílohu můžeme použít i vařenou rýži, tarhoně, noky ….

2 náročnost
40 minut
sumci-gulas-ja-2018-1sumci-gulas-ja-2018-4
  • 1-1,2 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks masité barevné papriky
  • 1 ks větší cibule + cibule na ozdobu
  • 1 ks větší ostré feferonky
  • 2-3 lžíce ostrého kečupu
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • rostlinný olej
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso sumce nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme 15 až 30 minut odpočinout
    2. Oloupanou, na tenká kolečka pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozpuštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme červenou mletou papriku, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
    3. Do hrnce dále přidáme kuličky nového koření a černého pepře, bobkové listy, na proužky nakrájené barevné papriky zbavené jadřinců a na kolečka pokrájenou feferonku a kečup, zamícháme, prováříme cca 20 minut
    4. Zvlášť na pánvičce na sádle zprudka krátce orestujeme kostky sumce, potom je přendáme do gulášového základu, vaříme 5 až 7 minut, záleží, jak moc byl sumec starý, maso se prostě nesmí rozpadat!
    5. Guláš nakonec dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, pepřem a solí.

    Nejčtenější články

    Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

    Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

    Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!