Rybářský rozcestník

Sumčí guláš

Guláš z masa sumce ostřejší chuti díky použité feferonce a ostrého kečupu. Skvělý je jen tak, servírovaný s čerstvým chlebem, ale jako přílohu můžeme použít i vařenou rýži, tarhoně, noky ….

2 náročnost
40 minut
sumci-gulas-ja-2018-1sumci-gulas-ja-2018-4
  • 1-1,2 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks masité barevné papriky
  • 1 ks větší cibule + cibule na ozdobu
  • 1 ks větší ostré feferonky
  • 2-3 lžíce ostrého kečupu
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • rostlinný olej
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso sumce nakrájíme na vatší kostky, osoláme, opepříme a necháme 15 až 30 minut odpočinout
    2. Oloupanou, na tenká kolečka pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozouštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme čevenou mletou papriku, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
    3. Do hrnce dále přidáme kuličky nového koření a černého pepře, bobkové listy, na proužky nakrájené barevné papriky zbavené jadřinců a na kolečka pokrájenou feferonku a kečup, zamícháme, prováříme cca 20 minut
    4. Zvlášť na pánvičce na sádle zprudka krátce orestujeme kostky sumce, potom je přendáme do gulášového základu, vaříme 5 až 7 minut, záleží, jak moc byl sumec starý, maso se prostě nesmí rozpadat!
    5. Guláš nakonec dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, pepřem a solí.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!