Rybářský rozcestník

Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku

V troubě na bramborách, česneku, pórku, slanině a cibuli v celku upečená štika obalená v anglické slanině, ochucená česnekem, solí a kořením na ryby.

2 náročnost
50 minut
Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku
ŠtikaŠtika
  • 1 ks štiky v celku
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cibule
  • 4-5 ks stroužků česneku
  • 1/2 ks citrónu
  • 500-600 g brambor nakrájených na měsíčky
  • 100 g anglické slaniny v plátcích
  • 80 g anglické slaniny pokrájené na kostičky
  • 1,5 dcl smetany 12 %
  • koření na ryby
  • voda
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Štiku vykucháme, zbavíme šupin, opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ji osušíme a po obou stranách několika šikmými řezy (ne moc hlubokými) tělo štiky nařízneme
    2. Sůl smícháme s prolisovaným česnekem, česnekovou sůl pak vetřeme z obou stran do štiky, také zevnitř, rybu dále okořeníme pepřem a kořením na ryby
    3. Štiku posadíme na plech pokapaný olejem, tělo mírně rozevřeme, štika by měla ležet pěkně na břichu, tělo ryby pokapeme citronovou šťávou a poklademe plátky anglické slaniny
    4. Na plech kolem ryby vyskládáme brambory nakrájené na osminky, promíchané s cibulí a pórkem pokrájeným na tenká kolečka, slaninou nakrájenou na malé kostičky a prolisovaným česnekem, přílohu osolíme a posypeme pepřem
    5. Vše mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 minut, pak podlijeme smetanou a pečeme dalších 10-15 minut.

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.