Pro 2 osoby :
2 ks steaky tuňáka (150-200 g)
drcený barevný pepř
citronová šťáva
plátky citronu
olivový olej
chilli vlákna
mořská sůl
Salát:
200 g vařené čočky
100 g šalotek
50 g anglické slaniny
50 g baby špenátu
2 ks stroužky česneku
bílý vinný ocet
olivový olej
voda
pepř
sůl
Příprava
- Tuňáka na vrchní straně křížem nařízneme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvilku odpočinout.
- Z obou stran potřeme olivovým olejem, vložíme na gril, z každé strany grilujeme 2-3 minuty podle teploty v grilu, maso uvnitř musí zůstat červené, nesmí zbělat, je pak tuhé.
- Hotový steak posypeme drceným barevným pepřem, ozdobíme citronem a chilli vlákny. Položíme na teplý čočkový salát a podáváme.
- Salát připravíme takto: v pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme celé šalotky, plátky česneku, kostičky slaniny, nakrájený baby špenát (pár lístku odložíme na ozdobu), podlijeme troškou vody, dusíme do měkka. Ke směsi vmícháme uvařenou čočku, ochutíme vinným octem, pepřem, solí. Salát rozložíme na talíře, poklademe lístky baby špenátu a položí steak z tuňáka.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek