Z receptáře našich babiček, rybí maso povařené s kořenovou zeleninou a hrachem.
1. Předem namočený nebo předvařený hrách uvaříme doměkka
2. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s překrájenou cibulí
3. Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme a pokrájíme
4. Na tuku orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme prochladlým rybím vývarem, přidáme rybí vnitřnosti a povaříme
5. Před dovařením přidáme celý nebo prolisovaný hrách i s vodou, ve které se vařil, rybí maso a utřený česnek
6. Polévku podle chuti přisolíme a krátce povaříme
7. Do talířů rozdělíme petrželku a orestovanou žemli a zalijeme horkou polévkou.
Příprava žemlí:
Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.