Rybářský rozcestník

Staročeská rybí polévka s hrachem

Z receptáře našich babiček, rybí maso povařené s kořenovou zeleninou a hrachem.

2 náročnost
90 minut
  • hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 100 g hrachu
  • 70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g rostlinného tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule
  • petrželka
  • sůl
  • Na žemlovou vložku:
  • 20 g másla
  • 1 ks žemle
  • Příprava

    1. Předem namočený nebo předvařený hrách uvaříme doměkka
    2. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s překrájenou cibulí
    3. Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme a pokrájíme
    4. Na tuku orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme prochladlým rybím vývarem, přidáme rybí vnitřnosti a povaříme
    5. Před dovařením přidáme celý nebo prolisovaný hrách i s vodou, ve které se vařil, rybí maso a utřený česnek
    6. Polévku podle chuti přisolíme a krátce povaříme
    7. Do talířů rozdělíme petrželku a orestovanou žemli a zalijeme horkou polévkou.

    Příprava žemlí:
    Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!