3-4 ks kapří hlavy + ocasy, kapří odřezky
cca 200-300 g vnitřnosti z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
60 g moučného másla (30g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
2 l vody + 3 dl vody
6 ks kuliček nového koření
4 ks zrnka celého pepře
3 ks cibule
2 ks mrkve
2 ks bobkové listy
1 ks menší cibule
1/4 ks celeru
nasekaná petrželka
muškátový květ
pepř
sůl
osmažené kostky housky
Příprava
- Oprané vnitřnosti vaříme zvlášť v mírně osolené vodě s pokrájenou zeleninou, cibulí 20 minut.
- Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky, z jiker odstraníme blanku. V druhém hrnci uvaříme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření. Vaříme na mírném ohni 45 minut.
- Vývar scedíme, zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.
- Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry, obrané rybí maso, nakrájíme uvařenou zeleninu. Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, necháme 5 minut povařit.
- Hotovou horkou polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky, posypeme nasekanou petrželkou.