Rybářský rozcestník

Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)

Oblíbená úprava slanečků, ale i čerstvých sleďů ve Skandinávii. Tento recept je varianta z vykuchaných mražených sleďů.

1 náročnost
60 minut
+ 2 dny rozležení  
Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)
SlediSledi
  • 500 g mražených vykuchaných sleďů
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks kousek křenu
  • 1 ks kousek zázvoru
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 0,5 cl octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 ks kuličky nového koření
  • 2 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Sleďům odstraníme hlavy a ocasy, rozevřeme, vyřízneme páteř, odstraníme zbylé kostičky, filety nakrájíme na 2-3 proužky
    2. Do nádoby, ve které budeme ryby nakládat, nasypeme na dno hořčičné semínko
    3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev, křen, zázvor na kolečka
    4. Vše vyskládáme ve vrstvách, které přiměřeně osolíme, skládáme třeba do misky, nebo sklenice
    5. Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev, necháme vychladnout
    6. Studeným nálevem zalijeme směs v misce, přikryjeme víčkem a necháme v lednici 2 dny rozležet.

    Doporučení

    Podáváme s chlebem nebo pečivem. 

    Poznámka

    Nálev musí být opravdu studený, při nalití teplého nálevu by byly kousky sleďů rozbředlé. Použijeme-li slanečky, už pokrm nesolíme.

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.