Slávky smažené (Moules frites), smažená tělíčka slávek. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.
1. Maso (tělíčka) z otevřených slávek očistíme, nepatrně okořeníme mletým pepřem
a muškátovým oříškem, omočíme v těstíčku na smažení a v rozpáleném oleji dozlatova vysmažíme
2. Vysmažené slávky pak vložíme zpět do lastur anebo je upravíme na nahřátou mísu, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a ozdobíme zelenou petrželkou
3. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.
Příprava těstíčka:
Ve třech lžících hladké mouky, 1 dl vody, jednoho vajíčka a špetky soli vymícháme těstíčko.
Příloha: Topinky, popřípadě i holandská omáčka.
Obměna: Očištěné a slabě okořeněné maso slávek můžeme také smáčet v rozšlehaných žloutcích, pak obalit ve vláčné strouhané housce a v rozpáleném oleji vysmažit.