1. V širší nádobě rozpustíme máslo, trochu v něm zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli), pak ji nepatrně osolíme, přidáme bazalku (bobkový list), do toho vložíme očištěné, pevně uzavřené slávky, zakryjeme poklicí a asi 5 až 10 minut dusíme, tj. tak dlouho, až se slávky otevřou
2. Potom k nim přilijeme bílé víno a zakryté ponecháme asi 3 minuty na okraji plotny stát, aby výpary vína chuťově ovlivnily maso slávek
3. U každé slávky pak jednu lasturu odstraníme a druhou lasturu i s masem upravíme na mísu
4. Šťávu z udušených slávek procedíme, ochutíme rozsekanou zelenou petrželí a podáváme zvlášť v omáčníku.
Příloha: Bílé pečivo nebo topinky a jemný zeleninový salát.
U takto upravených slávek z tělíčka vous ani ostatní části neodstraňujeme, to si má obstarat stolující sám. Očistí-li se tělíčka slávek na přání stolujících, pak se vloží očištěná zpět do půlek lastur, které se polijí procezenou a ochucenou šťávou ze slávek a upravené na míse se podávají.