Rybářský rozcestník

Slávky dušené

Podáváme jako předkrm nebo lahůdku.

2 náročnost
30 minut
  • Pro 6 osob:
  • 80 ks slávek
  • 60 g másla
  • 50 g šalotky (nebo 80 g cibule)
  • 1/8 l bílého vína
  • trochu bazalky (nebo bobkový list)
  • zelená petržel
  • sůl
  • Příprava

    1. V širší nádobě rozpustíme máslo, trochu v něm zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli), pak ji nepatrně osolíme, přidáme bazalku (bobkový list), do toho vložíme očištěné, pevně uzavřené slávky, zakryjeme poklicí a asi 5 až 10 minut dusíme, tj. tak dlouho, až se slávky otevřou
    2. Potom k nim přilijeme bílé víno a zakryté ponecháme asi 3 minuty na okraji plotny stát, aby výpary vína chuťově ovlivnily maso slávek
    3. U každé slávky pak jednu lasturu odstraníme a druhou lasturu i s masem upravíme na mísu
    4. Šťávu z udušených slávek procedíme, ochutíme rozsekanou zelenou petrželí a podáváme zvlášť v omáčníku.

    Doporučení

    Příloha: Bílé pečivo nebo topinky a jemný zeleninový salát.

    Poznámka

    U takto upravených slávek z tělíčka vous ani ostatní části neodstraňujeme, to si má obstarat stolující sám. Očistí-li se tělíčka slávek na přání stolujících, pak se vloží očištěná zpět do půlek lastur, které se polijí procezenou a ochucenou šťávou ze slávek a upravené na míse se podávají.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!