500-600 g filetů z mořské ryby (treska, platýs, pangasius...)
2 ks masité barevné papriky
2 ks jarní cibulky
2 ks mrkve
1 ks menší cibule
1 ks stroužek česneku
1/2 ks menší salátové okurky
1/4 plechovky kompotovaných kousků ananasu
pepř
olej
sůl
Na obalení ryby:
2 ks vaječné bílky
1 lžíce škrobu
trochu studené vody
Na marinádu:
4 lžíce sójové omáčky
3 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce sladké chilli omáčky
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce hnědého cukru
Příprava
- Do menšího hrnce dáme všechny suroviny na marinádu, postupně je zahříváme na mírném zdroji tepla, občas zamícháme, jakmile se cukr úplně rozpustí, marinádu odstavíme ze zdroje tepla
- Do teplé marinády vložíme osolené větší kousky rybího filé, necháme je 15 minut marinovat, potom jednotlivé kousky obalíme ve škrobu a pak i ve vyšlehaných bílcích s trochou studené vody
- Ihned obalené kousky rybího filé smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje dozlatova
- Jakmile máme všechny kousky osmažené, slijeme většinu oleje, ve zbytku, na stejné pánvi, zprudka orestujeme na kostičky či nudličky pokrájenou zeleninu, opékáme zprudka, tak 5 minut, za občasného míchání, osolíme, okořeníme pepřem, nakonec zeleninu zalijeme marinádou, přidáme i kousky ananasu včetně trochy nálevu, ještě jednou či dvakrát zamícháme, ochutnáme, pokud je třeba, dosladíme nebo naopak zakápneme trochou vinného octa, po chvíli odstavíme zde zdroje tepla
- Na talíře naservírujeme zeleninu a přílohu, nakonec rozdělíme kousky smažené ryby a ihned, horké, podáváme nejlépe s vařenou rýží.
Poznámka
Text: Rybářský rozcestník.cz, foto: pixabay.com