Rybářský rozcestník

Salát s mořskými plody

Salát z rajčete, salátových listů, papriky a cibule, smíchaný s dresinkem s přidáním mořských plodů a sýra, servírovaný posypaný olivami.

1 náročnost
30 minut
  • 300 g mrazených mořských plodů
  • 150 g čerstvého sýra
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst černých oliv
  • 2 ks červené cibule
  • 1 ks sáčku směsi salátových lístků
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks velkého rajčete
  • šťáva z 1/2 citronu
  • snítka koriandru
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do pánve vsypeme mořské plody, když se prohřejí, lehce je osolíme a stáhneme z tepla
    2. Oloupané cibule a očištěnou papriku nakrájíme na proužky, rajče zbavíme semínek a nakrájíme ho na klínky
    3. Olivový olej prošleháme s citronovou šťávou a ochutíme solí i pepřem, smícháme ve velké míse s nakrájenou zeleninou a směsí salátových listů
    4. Na talíře dáme porce salátu, přidáme mořské plody, rozdrobíme sýr a ozdobíme koriandrovými lístky, posypeme olivami nakrájenými na kolečka a podáváme s čerstvým pečivem.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!