2 náročnost
30 minut
+ 24 hodin odležení
1 kg vykuchaných makrel
hladká mouka
pepř
olej
sůl
Marináda:
4 lžíce rajského protlaku
2 lžíce octa
1/2 lžičky cukru
1 dl vody
4 ks kuličky celého pepře
2 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1 ks petržel
1 ks mrkev
1 ks cibule
mletý pepř
olej
sůl
Příprava
- Z makrel odstraníme hlavy, ocasy, podélně rozřízneme, odstraníme páteř s kostmi, překrájíme na 5 cm kousky.
- Kousky masa osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, v pánvi opečeme na oleji dozlatova z obou stran, odložíme stranou, necháme vychladnout.
- Uvaříme marinádu; na oleji osmahneme nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na kolečka, cibuli na proužky, přidáme rajčatový protlak, vodu, bobkový list, celý pepř, hřebíček, dusíme 15 minut do měkka. Marinádu ochutíme octem, cukrem, pepřem, solí necháme vychladnout.
- Do skleněné mísy narovnáme opečené kusy ryb, zalijeme marinádou a necháme v lednici alespoň 24 hodin rozležet.
- Marinovanou rybu na talíři přelijeme marinádou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek