Rybářský rozcestník

Rybí vývar s knedlíčky

Recept na rybí polévku ze 20 let minulého století podle Anuše Kejřové, známé kuchařky a autorky několika kuchařek, které se dočkaly několika vydání.

2 náročnost
40 minut
rybí
  • 1-1,5 kg rybích odřezků (hlavy, ocasy, kousky masa)
  • 2 l vody
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Na knedlíčky:
  • 300-400 g rybího masa
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
  • 1 lžička másla
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka na zhuštění
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli a divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř). Vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme naběračkou pěnu, mícháme.
    2. Potom přidáme celou oloupanou mrkev, kousek celeru, vaříme, až zelenina změkne.
    3. Vývar scedíme, odřezky dáme vychladnout, mrkev celer odložíme stranou. Z odřezků obereme rybí maso.
    4. Maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme vejce, změklé máslo, utřený česnek, petrželku, zahustíme strouhankou, ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, důkladně promícháme.
    5. Z těsta vypracuje knedlíčky, které vaříme v rybím vývaru, až vyplavou na povrch, do vývaru přidáme na jemno nakrájenou mrkev a celer.
    6. Polévku nakonec ochutíme pepřem, solí.

    Poznámka

    Text i foto: D.Marounek

    Nejčtenější články

    Od 12.4. mohou rybáři chytat ryby po celou povolenou denní dobu lovu

    Díky ukončení nouzového stavu si rybáři oddechnou, konečně mohou opět vyrazit na výpravy i mimo svůj okres, kde mají trvalé bydliště, stejně tak strávit u vody celý čas, co jim umožňuje rybářský zákon.

    Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

    Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím