1. Rybu očistíme, odřízneme hlavu a ocas, rozřízneme ji, stáhneme kůži, osolíme a odložíme
2. Připravíme vývar ze zeleniny a rybích zbytků, přecedíme je, osolíme a uvedeme do varu
3. Půlky ryby nakrájíme na stejně velké porce (60-70 g), do horkého vývaru ze zeleniny vložíme kousky ryby a zvolna vaříme 12-15 minut
4. Rybu opatrně vyjmeme a vykostíme
5. Připravíme formičky nebo šálky, na dno nalijeme trochu tuhnoucího rosolu a položíme ozdobu
6. Když rosol s ozdobou ztuhne, položíme rybu, zalijeme tuhnoucím rosolem a vychladíme
7. Před podáváním formičku ponoříme do vroucí vody, ihned ji vyjmeme, nožem vyjmeme rosol na talíř nebo mísu.
K rosolu podáváme citrón, ocet, majonézu nebo tatarskou omáčku a čerstvé pečivo.
Příprava rybího rosolu viz: Rybí rosol (aspik).