Základní recept na vánoční rybí polévku obohacenou o rybí knedlíčky.
1. Rybí hlavu zbavíme očí a žáber, omyjeme a spolu s částí očištěné kořenové zeleniny vaříme v osolené vodě do měkka
2. Mlíčí s jikrami uvaříme zvlášť
3. Zbytek očištěné nakrájené zeleniny osmahneme na másle nebo rostlinném tuku, přisypeme mouku a zapražíme
4. Vývar z rybí hlavy procedíme hustým cedníkem, přidáme uvařené mlíčí, jikry, osmaženou zeleninu, osolíme a zavaříme knedlíčky
Příprava knedlíčků:
5. Vykostěné rybí maso smícháme s namočenou žemlí
6. Přidáme žloutky, rostlinný tuk a trochu jemné strouhanky
7. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a citrónovou kůrou a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
8. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do polévky.