500-600 g rybího masa (sumec, candát atd.)
500 g brambor
150 g zelených fazolek (sterilované nebo zmražené)
4 ks rajčata
2 ks stroužky česneku
2 ks masité barevné papriky (např. červená, žlutá)
1 ks větší cibule
sladká červená mletá paprika
pálivá mletá červená paprika
drcený kmín
sádlo
voda
pepř
sůl
Příprava
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, podlijeme vodou, osolíme, přidáme mletý kmín, dusíme pod pokličkou.
- Po 10 minutách přidáme nakrájené papriky, oloupaná krájená rajčata, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, pepřem, solí, podlijeme vodou, aby všechny suroviny byli ponořené, dusíme na mírném plameni.
- Když brambory a zelenina změknou, přidáme nakrájené fazolky a kostky rybího masa, dusíme 3-5 minut, aby rybí maso změklo, ale nerozpadlo se.
- Hotový perkelt na závěr dochutíme drceným česnekem, případně přisolíme.
Doporučení
Podáváme samotné, jedlíci mohou přikusovat chléb nebo pečivo.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek