750 g rybího masa bez kostí a kůže
200 g rajského protlaku
150 g plátků veky
100 ml bílého vína
4 ks stroužky česneku
3 ks cibule
1 ks paprika zeleninová
1 ks vejce
hladká mouka
petrželka
kopr
cukr
olej
sůl
Příprava
- Rybí maso překrájíme na menší kousky a 2x umeleme společně v mléce navlhčenými plátky veky a dvěma nakrájenými cibulemi. Směs osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek 2 stroužky, dále přidáme vejce, promícháme.
- Ze směsi vypracujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, které obalíme v hladké mouce a pak opečeme dozlatova.
- V prostorné pánvi promícháme rajský protlak s vínem, nakrájenou na proužky cibulí a paprikou, zahřejeme. Do omáčky vložíme krokety, přiklopíme a dusíme na mírném plameni 10 minut.
- Omáčku na závěr dochutíme solí pepřem, cukrem a česnekem, krokety posypeme nasekaným koprem a petrželkou. Halky podáváme teplé s pečivem, nebo rozleželé studené druhý den nejlépe opět s čerstvým pečivem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek