Rybářský rozcestník

Rybí halky (krokety)

Recept z běloruské kuchyně. Můžeme na něj použít maso z jakékoliv sladkovodní nebo i mořské ryby. Pokrm chutná skvěle teplý i studený druhý den.

2 náročnost
45 minut
rybírybírybí
  • 750 g rybího masa bez kostí a kůže
  • 200 g rajského protlaku
  • 150 g plátků veky
  • 100 ml bílého vína
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks cibule
  • 1 ks paprika zeleninová
  • 1 ks vejce
  • hladká mouka
  • petrželka
  • kopr
  • cukr
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso překrájíme na menší kousky a 2x umeleme společně v mléce navlhčenými plátky veky a dvěma nakrájenými cibulemi. Směs osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek 2 stroužky, dále přidáme vejce, promícháme.
    2. Ze směsi vypracujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, které obalíme v hladké mouce a pak opečeme dozlatova.
    3. V prostorné pánvi promícháme rajský protlak s vínem, nakrájenou na proužky cibulí a paprikou, zahřejeme. Do omáčky vložíme krokety, přiklopíme a dusíme na mírném plameni 10 minut.
    4. Omáčku na závěr dochutíme solí pepřem, cukrem a česnekem, krokety posypeme nasekaným koprem a petrželkou. Halky podáváme teplé s pečivem, nebo rozleželé studené druhý den nejlépe opět s čerstvým pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!