Rybářský rozcestník

Rybí fondue

Rybí fondue jsou opravdu delikátní sváteční jídlo. Kousky masa orestované v oleji se jí přímo z hrnce na stole, dochucují se různými studenými omáčkami.

1 náročnost
30 minut
  • 1 kg rybího masa (filé z platýse, mořského okouna, halibuta ...)
  • 250 g krevet
  • 1 l rostlinného oleje
  • šťáva ze dvou středně velokých citrónů
  • čerstvě pomletý bílý pepř
  • mletá sladká paprika
  • kari
  • sůl
  • Na těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • Ostatní:
  • nádoba na fondue s vidličkami, voda na opláchnutí
  • Příprava

    1. Rybí maso opláchneme studenou vodou a osušíme, nakrájíme ho na kostky velikosti cca 3 cm a společně s krevetami je uložíme na misku
    2. Kostky pokapeme citronovou šťávou a uložíme 20 minut do ledničky
    3. Z mouky, vejce, mléka, oleje a trošky soli vypracujeme hladké těsto
    4. V hrnci na fondue rozpálíme tuk a udržujeme ho na stálé teplotě uprostřed stolu
    5. Kousky krevet a ryb osušíme a umístíme je na menší misky
    6. Stůl doplníme o misky s přílohami, ošatkou s pečivem a zeleninovými saláty
    7. U stolu si každý host své sousto sám ochutí; nejprve kousky masa nabodne na vidličku, pak porci obalí v těstíčku a vidličku ponoří do horkého oleje
    8. Orestované kousky masa konzumenti namáčí do různých studených omáček a zakusují bílou vekou.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme například míchaný zelný salát, okurkový salát, kari rýži, rajčatový protlak, hořčicovou, kari … omáčku. Z pečiva je nejlepší bílá veka.

    Poznámka

    U přípravy ryb v nádobě na fondue se často stává, že rybí maso sklouzne z vidličky, nebo se rozpadá. Místo vidliček můžeme použít speciální kovové sítko. Tyto síťky můžete koupit v obchodech s potřebami pro domácnost nebo přímo v asijských krámcích.

    Recepty na studené omáčky najdete zde: Studené omáčky.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂