750 g odřezků z kapra (hlava, ocas, ploutve)
200 g zakysané smetany
150 g žampionů
150 g brambor,
100 g jiker
1,5 l vody
1 dl bílého vína
4 ks kuličky celého pepře
2 ks stroužky česneku
1 ks zelená paprika
1 ks bobkový list
1 ks cibule
pálivá červená paprika
sladká červená paprika
sádlo
sůl
Příprava
- Odřezky zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přidám bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném ohni 30 minut.
- Jikry uvaříme v osolené vodě zvlášť.
- Vývar přes cedník slijeme, maso obereme, zbavíme kůstek, jikry slijeme, propláchneme, maso a jikry odložíme stranou.
- Na sádle osmahneme cibuli. Přidáme nakrájené, brambory, rajčata, papriku, žampiony posypeme červenou paprikou, krátce osmahneme, přilijeme vývar, vaříme na mírném ohni, než brambory změknou.
- Do polévky přidáme rybí maso, jikry. Polévku ochutíme bílým vínem, česnekem, pálivou paprikou a solí.
- Na talíři jednotlivé porce ozdobíme kopečkem smetany, podáváme s chlebem nebo pečivem.
Doporučení
Recept lze využít na zpracování nejen sladkovodních, ale také mořských ryb.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek