Rybářský rozcestník

Rybí casserole

Casserole znamená francouzsky hrnec, pánev a nazývá se tak i pokrm, který se vaří v jednom hrnci, či pánvi. Jde o zapékanou směs, v tomto případě z rybího masa bez kostí, brambor, slaniny, zeleniny, žampionů….

2 náročnost
45 minut
rybí
  • 1 kg menších brambor
  • 500 g rybího masa bez kostí (sumec nejvhodnější, ale i treska)
  • 150 g žampionů
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 2 dl vody
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks větší červená cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • provensálské koření
  • snítka rozmarýnu
  • černý mletý pepř
  • olivový olej
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Ve hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájenou slaninu, necháme zesklovatět.
    2. Přidáme oloupané menší brambory, větší překrojíme, špalíčky mrkve, podlijeme vodou, přilijeme víno, okořeníme provensálským kořením, přidáme snítku rozmarýnu, osolíme, přiklopíme, dusíme 15 minut na mírném plameni.
    3. Když brambory a mrkev začíná měknout, přidáme nakrájenou papriku, cibuli a žampiony, dusíme dalších 10 minut.
    4. Nakonec vložíme kostky rybího masa a sterilovaný hrášek, dusíme 5 minut.
    5. Na závěr casserole dochutíme solí, pepřem, posypeme nasekanou petrželkou a teplé podáváme.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂