Rybářský rozcestník

Rybí aspik

Aspik lze vyrobit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. Například z kapra, sumce, candáta, tresky, chňapala… Vždy použijte rybí maso pevnější konzistence s malým obsahem svalových kůstek.

2 náročnost
50 minut
rybírybírybí
  • 300 g rybího masa bez kůže a kostí
  • 5 g agaru (práškový, plátky, vločky)
  • 4 lžíce sterilovaných žampionů
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • 4 lžíce červené sterilované papriky
  • 3 ks uvařená vejce natvrdo
  • 0,5 l vody + voda na uvaření masa
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso povaříme 5 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout.
    2. Agar (nebo želatinu) zalijeme 0,5 l studené vody a necháme nabobtnat, potom 2 minuty povaříme a necháme zchladnout, podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr, promícháme.
    3. Do vhodné nádoby vložíme rybí maso, nakrájená vejce, hrášek, sterilované žampiony a papriku. Zalijeme agarem, promícháme a necháme ztuhnout.
    4. Rybí aspik nakrájíme na plátky, pokapeme octem, posypeme cibulkou a podáváme.

    Doporučení

    Agar je želatina z mořských řas a má větší želírovací schopnosti než klasická želatina, tuhne totiž už při pokojové teplotě. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy a také v lékárnách.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.