Rybářský rozcestník

Rybářský koláč

Bramborové těsto rozprostřené do zapékací misky, obložené kousky na cibulce orestované ryby, nastrouhaným sýrem a vejci smíchanými se sýrem, nakonec obložené hranolky brambor, koláč zapečený v troubě dozlatova.

2 náročnost
75 minut
  • 600 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g zbytky upečené ryby, rybí filety, filé...
  • 200 g tvrdého sýra
  • 50 g másla
  • 4 ks velká vejce
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček prášek do pečiva
  • voda
  • pepř
  • sůl
    1. Očištěnou pečenou rybu rozkrájíme na menší kousky, můžeme použít i syrové filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, případně i konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, ale bez nálevu
    2. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rybu a orestujeme ji, nezapomeneme ji osolit (pečenou solit nemusíme, pokud je již slaná)
    3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme
    4. Z polohrubé mouky, másla, 1 vejce, soli, prášku do pečiva a teplých nastrouhaných brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit olejem vymazanou zapékací mísu
    5. Na těsto nasypeme polovinu na jemno nastrouhaného sýra, poklademe kousky ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a opět strouhaným sýrem, pak koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme olejem, osolíme, okořeníme pepřem
    6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35-40 minut, koláč rozkrájený na jednotlivé porce podáváme teplý!

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.