Rybářský rozcestník

Ryba v majonéze

Uvařená ryba zalitá majonézou, podávaná se zeleninou. Recept vhodný jak na zpracování ryb mořských, tak sladkovodních.

3 náročnost
55 minut
  • 1,25 kg ryby
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 20 g octa
  • 1,5 l vody
  • 1 sklenice majonézy
  • zelená petrželka a sterilovaný hrášek bez nálevu
  • barevná zelenina na ozdobu
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme a uvaříme s kořením, scedíme, přidáme ocet a vývar nalijeme do nádoby
    2. Rybu očistíme, vykucháme, osolíme a vložíme do vývaru
    3. Do ryby vložíme 2 mrkve, rybu položíme na vložku a připevníme ji lýkem
    4. Rybu s vložkou vložíme do vaničky do horkého vývaru a uvaříme ji zvolna na mírném ohni
    5. Sejmeme ji z plotny, necháme vychladnout ve vývaru, vyjmeme i s vložkou, necháme okapat a přendáme na oválnou mísu
    6. Hotovou majonézu okyselíme octem, přisladíme a podle potřeby zředíme vývarem
    7. Touto majonézou obložíme rybu, trochu majonézy zředíme a nalijeme na rybu tak, aby splývala
    8. Rybu ozdobíme vařenou nakrájenou zeleninou, do očních důlků vložíme zrnka nového koření a do tlamičky dáme snítku petrželky
    9. Dno mísy vyložíme okapaným sterilovaným zeleným hráškem, kolečky rajčat a lístky hlávkového salátu.

    Poznámka

    Vložka je gastronomický plát nebo rošt a slouží nám k tomu, aby se nám ryba při manipulaci nerozpadla.

    Nejčtenější články

    Na candáty s PVA

    Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

    Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

    Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

    Chytání dravců na makrelí ocásek

    Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!