Rybářský rozcestník

Ryba v majonéze

Uvařená ryba zalitá majonézou, podávaná se zeleninou. Recept vhodný jak na zpracování ryb mořských, tak sladkovodních.

3 náročnost
55 minut
  • 1,25 kg ryby
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 20 g octa
  • 1,5 l vody
  • 1 sklenice majonézy
  • zelená petrželka a sterilovaný hrášek bez nálevu
  • barevná zelenina na ozdobu
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme a uvaříme s kořením, scedíme, přidáme ocet a vývar nalijeme do nádoby
    2. Rybu očistíme, vykucháme, osolíme a vložíme do vývaru
    3. Do ryby vložíme 2 mrkve, rybu položíme na vložku a připevníme ji lýkem
    4. Rybu s vložkou vložíme do vaničky do horkého vývaru a uvaříme ji zvolna na mírném ohni
    5. Sejmeme ji z plotny, necháme vychladnout ve vývaru, vyjmeme i s vložkou, necháme okapat a přendáme na oválnou mísu
    6. Hotovou majonézu okyselíme octem, přisladíme a podle potřeby zředíme vývarem
    7. Touto majonézou obložíme rybu, trochu majonézy zředíme a nalijeme na rybu tak, aby splývala
    8. Rybu ozdobíme vařenou nakrájenou zeleninou, do očních důlků vložíme zrnka nového koření a do tlamičky dáme snítku petrželky
    9. Dno mísy vyložíme okapaným sterilovaným zeleným hráškem, kolečky rajčat a lístky hlávkového salátu.

    Poznámka

    Vložka je gastronomický plát nebo rošt a slouží nám k tomu, aby se nám ryba při manipulaci nerozpadla.

    Nejčtenější články

    Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

    Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

    Vyvěšená – chytání štik pod špičkou prutu

    Tato metoda lovu štik je vhodná všude tam, kde hned u břehu je dost velká hloubka. Pomocí delšího prutu, většího splávku (kačenky) a živé nástražné rybky plavající pod splávkem, se právě štiky vyhledávající kořist u břehu dají často přemluvit k útoku.

    Chytání sumců na malých vodách na položenou

    Sumce najdeme skoro všude, tedy nejen na velkých údolních nádržích, pískovnách a řekách, ale také v menších potocích a říčkách. Na malé vodě je však třeba přizpůsobit rybářské nádobíčko podmínkám i velikosti ryb. Ale nenechte se zmást. I v malé louži lze chytnout poměrně velkou rybu.