Šči je klasická hustá polévka připravovaná v Rusku buď z hovězího masa nebo právě z ryb. Základem je, kromě masa, zelí a to syrové nebo kysané. Ovšem variací na pravou ruskou Šči je opravdu mnoho.
1. Očištěné a umyté maso z ryb dáme do vroucí vody a povaříme
2. Když je maso poloměkké, vývar scedíme a maso vykostíme a dáme stranou
3. Do vývaru přidáme všechnu nakrájenou zeleninu kromě cibule a povaříme do měkka
4. Z hladké mouky a másla uděláme jíšku, polévku jíškou zahustíme a přidáme nastrouhanou cibuli, vaříme 30 minut na mírném zdroji tepla
5. Nakonec vložíme maso z ryby a polévku zjemníme smetanou, provaříme ještě 2-3 minuty
6. Horkou polévku nalijeme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou, podáváme samostatně nebo s chlebem či pečivem.
Text i foto: D. Marounek