Rybářský rozcestník

Ruská rybí polévka šči

Šči je klasická hustá polévka připravovaná v Rusku buď z hovězího masa nebo právě z ryb. Základem je, kromě masa, zelí a to syrové nebo kysané. Ovšem variací na pravou ruskou Šči je opravdu mnoho.

2 náročnost
45 minut
Ruská rybí polévka šči
  • 500 g masa sladkovodních ryb (kapr, sumec, štika, okoun)
  • 250 g čerstvého zelí (nebo kysané)
  • 150 g cibule
  • 2 l vody
  • 3 dl zakysané smetany
  • 1 ks větší mrkve
  • 1 ks celeru
  • 1 ks pórek
  • hladká mouka
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • nasekaná petrželka na ozdobu
  • Příprava

    1. Očištěné a umyté maso z ryb dáme do vroucí vody a povaříme
    2. Když je maso poloměkké, vývar scedíme a maso vykostíme a dáme stranou
    3. Do vývaru přidáme všechnu nakrájenou zeleninu kromě cibule a povaříme do měkka
    4. Z hladké mouky a másla uděláme jíšku, polévku jíškou zahustíme a přidáme nastrouhanou cibuli, vaříme 30 minut na mírném zdroji tepla
    5. Nakonec vložíme maso z ryby a polévku zjemníme smetanou, provaříme ještě 2-3 minuty
    6. Horkou polévku nalijeme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou, podáváme samostatně nebo s chlebem či pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!