3 náročnost
200 minut
+ doba naložení masa 12-24 hodin
800 g i více od šupin očištěných filetů nebo podkov z kapra i s kůží
150-200 g mořské soli
5-6 ks stroužků česneku
3 l pitné vody
čerstvý tymián
Příprava
- Vodu mírně zahřejeme, v teplé vodě rozpustíme sůl, pak ji necháme opět úplně prochladnout.
- Do filet nebo podkov vetřeme prolisované stroužky česneku a v rukách promnuté jehličky tymiánu, vložíme do prochladlého slaného nálevu a necháme 12 až 24 hodin v lednici pod pokličkou naložené.
- Filety opláchneme, napícháme na háčky, pokud je budeme používat a necháme při pokojové teplotě důkladně oschnout. Pokud budeme rybu udit na roštech, jednotlivé kusy položíme na rošty a to kůží dolů.
- Udírnu rozpálíme na 70 až 80 °C, do vyhřáté udírny vložíme rošty nebo zahákneme ryby na háčcích, udíme cca 3 hodiny, nezapomínáme občas pokropit štěpky, pokud je při uzení používáme.
- Podáváme jak teplé, ihned vytažené z trouby, tak studené i tak bude pulírovaný (lesklý) kapr chutnat skvěle.
Doporučení
Podobně, jako kapra lze vyudit i jiné druhy ryb, jako amura, tolstolobika, sumce… Filety nebo podkovy ryb lze také dochutit různým kořením a vynechat česnek, nebo i tymián. Ale česnekovo-tymiánová kombinace je opravdu skvělá, rozhodně stojí za vyzkoušení!
Poznámka
Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.