Rybářský rozcestník

Pstruzi uzení horkým vzduchem

Ryby uzené horkým vzduchem na švýcarský způsob.

3 náročnost
30 minut
+ 2-3 hodiny naložení, až 3 hodiny uzení  
  • Na 100 g ryby:
  • pstruzi (libovolný počet)
  • 10 g soli na 100 g ryby
  • Příprava

    1. Pstruzi se vykuchají a dobře opláchnou
    2. Nasolí se nasucho, to znamená ze všech stran i v břišní dutině
    3. Na 100 g ryby potřebujeme asi 5–10 g soli
    4. Pak se pstruzi uloží do podlouhlé nádoby
    5. Ryby do 200 g se nechají proležet asi tak 2 hodiny, ryby do 300 g 2,5 hodiny a ryby do 400 g 3,5 hodiny
    6. Nasolené ryby se znovu očistí a nechají se okapat a dostatečně osušit
    7. Doba uzení je 1–1,5 hodiny
    8. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné
    9. Zavěšené ryby se pak nechají vychladnout.

    Doporučení

    Jiná možnost: naložení do láku (nálevu). Připraví se nálev (1,5 l vody na 1 kg váhy ryb) . Při době nakládání 2 hodiny: 300 g soli na 1 l vody. Při době nakládání 10 hodin: 100 g soli na 1 l vody. Naložené ryby musí být zcela potopené v nálevu.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Atraktory ve spreji – šikovná pomůcka zkušeného rybáře

    Atraktory jsou určeny výhradně pro zatraktivnění nástrah a návnad jak pro lov kaprovitých ryb, tak i pro lov dravců. Prodávají se v různých variantách, ale velmi oblíbené, hlavně u zkušených rybářů, jsou ve formě sprejů.

    Základy výběru správného stanu pro rybáře

    Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?

    Metlička na míchání zakrmovacích směsí

    Metlička na promíchání zakrmovacích směsí v kombinaci s bateriovou vrtačkou nám usnadní důkladné spojení všech vnadících složek. Jde o skvělého pomocníka. Právě správné promíchání zakrmovací směsi nám může pomoci k pěkným úlovkům.