Rybářský rozcestník

Pstruh z Bavorského lesa

Jedna z variant uzení pstruhů.

3 náročnost
20 minut
+ 12 hodin nakládání, 20 minut uzení  
  • Nálev pro cca 15 pstruhů:
  • 15 l vody
  • 150 g soli
  • 2 ks citrónu nakrájeného na kolečka
  • 1 ks balíčku koření na ryby (5–10 g)
  • 1 ks balíček koření na kyselou pečeni (čistě podle vlastní chuti)
  • Příprava

    1. Pstruhy důkladně umyjeme, vykucháme a naložíme do láku z výše uvedených ingrediencí
    2. Po cca 12 hodinách je pstruh připravený k uzení
    3. Udí se asi 20 minut, teplota musí dosahovat více než 100 °C, aby vnitřní teplota masa dosáhla 70 až 80 °C, důležité je, aby na počátku uzení byla teplota nejvyšší a postupně se snižovala.

    Doporučení

    Ať už volíte pstruha potočního nebo duhového, nemůžete nic zkazit, pstruzi o velikosti jedné „porce“, tedy s váhou od 250 do 300 g, jsou nejvhodnější. Mohou se udit jak nad ohništěm, tak ve válcové nebo ve skříňové udírně. Mnozí uzenáři dávají přednost uzení v kouři z načervenalého olšového dřeva.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vařešní zde: Uzení ryb.

    Nejčtenější články

    Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

    Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

    Základy výběru správného stanu pro rybáře

    Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?