Na 4 porce budeme potřebovat:
4 ks filety ze pstruha
pepř
sůl
Na dýňovo-hráškové pyré:
400 g očištěné dýně (ideálně Hokaido)
100 g hrášku (může být čerstvý nebo zmražený)
50 g másla
muškátový oříšek
pepř
sůl
- Pstruha osolíme a opepříme. Rybu není třeba jakkoliv více kořenit, sama o sobě má dokonalou chuť.
- V pánvi rozpálíme menší množství tuku a rybu na něm osmažíme (jako první stranu osmažíme tu s kůží).
- Dýni nakrájíme na menší kousky a uvaříme do změknutí. Trvá to přibližně 10 – 15 minut. Jakmile je dýně měkká, přidáme k ní hrášek (čerstvý stačí minutu povařit, zmražený necháme rozmrznout). Následně vodu slijeme.
- Do hrnce s dýní a hráškem přidáme změklé máslo a vyšleháme pomocí mixéru na pyré. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Pstruha podáváme s teplým zeleninovým pyré. Můžeme zakápnout pár kapkami kvalitního olivového oleje.
Poznámka
O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie. Více informací na: www.zrozeno.eu