Rybářský rozcestník

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Pstruh je oblíbená ryba nejen u nás v Česku. Kdo by ji nemiloval. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si pak potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou.

2 náročnost
90 minut
Pstruh-v-solne-kruste-Akademie-kvality4
  • Rozpis na 4 porce:
  • 2 ks větší pstruhy
  • 6 ks vaječných bílků
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks šalotky
  • 100 ml vývaru
  • 500 g hrubozrnné mořské soli
  • 400 g hrášku
  • 40 g másla
  • černý pepř
  • tymián
  • máta
  • sůl
  • Příprava

    1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
    2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
    3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
    4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
    5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
    6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

    Doporučení

    Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).

    Recept k článku: Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm

    Poznámka

    Zdroj: www.akademiekvality.cz

    Nejčtenější články

    Lov candátů na feeder

    Ano, chytat s feederovým prutem můžeme téměř vše, tedy i dravce, jako úhoře, menší sumce, nebo candáty a to jak na stojatých, tak tekoucích vodách. Ani nemusíme kupovat extra pruty či navijáky, pro chytání dravců nám postačí delší feederový prut, s kterým běžně chytáme i bílou rybu.

    Podzimní jednodenní lov kaprů

    Někteří z nás se nemohou utrhnout na více dnů k vodě a tak jedno, nebo dvojdenní výpravy jsou jedinou možností, jak si pěkně zachytat. A i když podzim bývá na úlovek štědrý, přeci jenom to chce trochu zkušeností, aby si člověk povodil na prutu pár pěkných kapříků. Asi nejdůležitější je si vybrat to pravé místo, naložit do auta to správné krmení, místo vhodně rozkrmit a nahodit vyzkoušenou montáž s nástrahou, která bude rybám chutnat. 🙂

    Nejlepší nástrahy používané při lovu na dírkách

    Při lovu na dírkách volíme nástrahy nejen podle jejich předpokládané účinnosti, ale také podle zvolené metody lovu. I při chytání pod ledem totiž můžeme volit několik způsobů, jak prezentovat nástrahu. Vše záleží na tom, na jaký druh ryb se při chytání na dírkách zaměříme.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím