Rybářský rozcestník

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Pstruh je oblíbená ryba nejen u nás v Česku. Kdo by ji nemiloval. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si pak potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou.

2 náročnost
90 minut
Pstruh-v-solne-kruste-Akademie-kvality4
  • Rozpis na 4 porce:
  • 2 ks větší pstruhy
  • 6 ks vaječných bílků
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks šalotky
  • 100 ml vývaru
  • 500 g hrubozrnné mořské soli
  • 400 g hrášku
  • 40 g másla
  • černý pepř
  • tymián
  • máta
  • sůl
  • Příprava

    1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
    2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
    3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
    4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
    5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
    6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

    Doporučení

    Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).

    Recept k článku: Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm

    Poznámka

    Zdroj: www.akademiekvality.cz

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!