Vývar z povařených odpadových částí mníka a zeleniny, nakonec doplněný o maso mníka, servírovaný dochucený koprem a ozdobený kolečky citrónu.
1. Mníka vykucháme a očistíme, hlavu, ocas, ploutve a vykrojenou páteř vložíme do hrnce se studenou vodou a 20-30 minut vaříme na mírném zdroji tepla s cibulí v celku, sbíráme pěnu, hotový vývar přecedíme
2. Nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a brambory osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem a na mírném ohni ještě povaříme 15-20 minut
3. V této fázi vložíme do polévky rozporcované maso mníka, koření a sůl a vaříme dalších 15-20 minut
4. Těsně před podáváním do polévky přidáme čerstvě nasekaný kopr a každou porci na talíři ozdobíme dvěma kolečky citrónu.