Rybářský rozcestník

Peruánské ceviche

Peruánský národní pokrm připravovaný ze syrových ryb, nejčastěji z tresky nebo halibuta. Pokrm má mnoho obměn a prakticky se s ním můžeme setkat v celé střední Americe. Ceviche se i mixuje na koktejl pod názvem Leche de Tigre, kdy do rozmixované směsi se přidávají kousky brambor, zrnka kukuřice. Spíše jde o studenou polévku. Zde je jedna z variant oblíbeného peruánského ceviche.

1 náročnost
15 minut
+ 6-7 hodin odležení  
peruánsképeruánské
  • 500 g filetů z tresky
  • 100 g černých oliv
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks kousek chilli papričky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • šťáva s 3 limetek
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky, maso vložíme do mísy, osolíme, zalijeme šťávou z vymačkaných limetek, v lednici necháme 5-6 hodin odležet.
    2. K rybímu masu přidáme nakrájenou cibuli, červenou papriku, olivy, nasekaný koriandr. Ochutíme chilli papričkou, rajským protlakem, promícháme, necháme hodinu rozležet.
    3. Chevice rozdělíme na talířky, podáváme s kukuřičnými chipsy.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!