Rybářský rozcestník

Pečený jelec jesen

Porce jesena opečené na cibuli, podušené se zeleninou podlité griotkou.

2 náročnost
45 minut
  • 2 ks větší jelce jeseny
  • 3 ks rajčata
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 120 g sterilovaných fazolek
  • 100 g sterilované mrkve
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 2 dl vody
  • 5 cl griotky
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžička kmínu
  • čerstvá petrželka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby vykucháme, očistíme a důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, okapané naporcujeme na 4 porce (půlky)
    2. Připravené jelce zprudka opečeme s oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí na rozpáleném oleji
    3. Přidáme kolečka rajčat, osolíme a chvíli podusíme
    4. K pokrmu dáme okapanou sterilovanou zeleninu, rozinky, rozetřený česnek, okořeníme a nakonec zalijeme griotkou smíchanou s vodou
    5. Dusíme přiklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 30 minut, na posledních 5 minut pokrm dopečeme bez pokličky.

    Doporučení

    Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!