Rybářský rozcestník

Pečený chňapal

Chňapal červený, obchodní název Red Snapper, je chutná ryba s narůžovělým masem. Její velké lupínky masa jsou bez kostí, tužší konzistence. Nejčastěji se připravuje pečením, maso je sušší, proto máslem nešetříme.

2 náročnost
30 minut
pečenýpečenýpečenýporce
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce chňapala 200-250 g
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks kousek pórku
  • 1 ks citron
  • sušený česnek
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce ryby potřeme olivovým olejem, posypeme sušeným česnekem, kmínem, osolíme.
    2. Vložíme do zapékací misky, poklademe kousky másla, podlijeme troškou vody, pečeme v troubě při 160 °C, tak 15 minut, během pečení přelíváme šťávou, pokapeme citronem.
    3. Po čtvrt hodině posypeme rybu kolečky cibule a pórku, pečeme dalších 10 minut.
    4. Upečeného chňapala přelijeme šťávou se zeleninou, ozdobíme citronem.

    Doporučení

    Podáváme například s vařenými brambory a zeleninou.

    Poznámka

    Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, co si ho dokáží chytit někde na dovolené, nezoufejte, chňapala můžeme dnes běžně zakoupit v prodejnách zaměřených na prodej mořských ryb a živočichů a také v některých větších potravinových řetězcích.

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.