Rybářský rozcestník

Pečená treska v troubě

Jednoduchý recept na filety z tresky upečené v troubě ochucené drceným pepřem, mletou červenou paprikou a solí, pokladené plátky másla a snítky rozmarýnu.

2 náročnost
30 minut
+ doba odležení  
pečenáseversképečená
  • 4 ks (200-250 g) filety z tresky (treska polak, treska tmavá)
  • čtyřbarevný drcený pepř
  • sladká červená paprika
  • petrželka kudrnka
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z tresky osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odležet (filety pustí vodu a zpevní se).
    2. Filety osušíme utěrkou a rozložíme na plech vyložený pečící papírem, který potřeme olivovým olejem. Na plech naskládáme filety, posypeme drceným pepřem, posypeme jemně červenou sladkou paprikou, poklademe plátky másla, na každý filet položíme snítku rozmarýnu.
    3. Plech vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 15 minut na 160 °C.
    4. Pečenou tresku na talíři ozdobíme kouskem citronu a posypeme petrželkou.

    Doporučení

    Jako příloha jsou skvělé pečené osolené měsíčky brambor s cibulí, česnek a snítkami rozmarýnu.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Zakrmovací pachová krmítka

    Dnes je docela trendy, při chytání ryb, používat různé umělé nástrahy, například napodobeniny brouků, mušek, rybek, či jiných potvůrek žijících pod vodou nebo i kolem vody. Dnešní moderní rybář však má ve svém arzenálu i jiné umělotiny, například umělou kukuřici. A tak není divu, že někdo vymyslel i variantu lovu ryb s krmítkem, ale bez krmení, jen s houbičkou umístěnou v krmítku, která po nadipování dělá ve vodě podobnou práci, jako klasická zakrmovací směs.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím