V oleji naložená drcená treska zbavená oleje, promíchaná s nastrouhanými vejci a celerem, dále majonézou, ochucená citronovou šťávou a bílým pepře. Tato pomazánka je skvělá především namazaná na chlebíčkách, či jednohubkách.
Kaparová omáčka, připravená podle tohoto receptu, se skvěle hodí i k jiným druhům sladkovodních nebo i mořských ryb, ovšem právě sumčí maso s ní chutná úžasně!
Filety candáta upečené v troubě v zapékací misce pokladené plátky másla, na závěr pak filety přelité smetanovou omáčkou nastavenou liškami s pórkem.
Treska s omáčkou Pil Pil (španělsky bacalao al pil pil) je jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka a je ideální pro milovníky ryb. K jeho přípravě potřebujete pouze čtyři ingredience: tresku, česnek, sušené chilli a olej. Uvidíte, že velmi zajímavou, ale jednoduchou technikou se vám podaří získat vynikající omáčku, podobnou majonéze.
Nástraha řadící se do kategorie okamžitá, tedy aktivně lákající ryby k záběru ihned po nastražení. Jde o jednoduchý recept, jen čekání na kvasící chleba zabere 2-4 dny, ale výsledek pak stojí za to! Ideální nástraha na jarní chytání cejnů, plotic, ale i dalších kaprovitých ryb včetně samotného kapra.
Vánoční klasika, recept na rybí polévku z kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“, autorů M. Hule a F. Kubů, vydala Olympia 1997.
Co tak si na “Velký pátek” připravit nějakou rybu, například pstruha, kterého můžeme opéci na pánvi a servírovat se špenátem a lahodnou omáčkou z červeného vína a dalších surovin. Podávat pak k této dobrotě lze například lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe či Svatovavřinecké…
Studený rybí salát vhodný jako předkrm, svačina či letní studená večeře. Spolu s čerstvým pečivem jde o velkou dobrotu.
Recept pocházející z Asie, mírně modifikovaný na české poměry. Zeleninový vývar nastavený dalšími surovinami, nakonec doplněný o kousky rybího masa.
Recept na chutnou úpravu ryb ze španělské kuchyně. Podobně lze upravit i vykuchané celé pstruhy, líny, sledě, ideálně menší celé ryby o hmotnosti kolem 300 g.