Rybářský rozcestník

Norský matjesový salát

Jednoduchý salát připravený smícháním kostiček v oleji nakládaných matjesů, vařené nebo sterilované červené řepy, cibule, vejce a jablka. Salát se podává důkladně vychlazený, přelitý ochucenou zakysanou smetanou a čerstvým pečivem.

1 náročnost
15 minut
+ doba vychlazení  
norskýnorskýnorskýnorský
  • 250 g matjesy v oleji
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g vařená červená řepa (nebo sterilovaná)
  • 2 ks sladkokyselé okurky
  • 2 ks vařená vejce
  • 1 ks jablko
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Červenou řepu, oloupané jablko, okurky, vejce, cibuli a matjesy nakrájíme na kostičky, zalijeme 2 lžícemi oleje z matjesů, osolíme, opepříme, důkladně promícháme a necháme vychladit.
    2. Zakysanou smetanu promícháme s nasekaným koprem, rovněž necháme vychladit.
    3. Vychlazený salát rozdělíme na talířky, přelijeme zakysanou smetanou, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.