Rybářský rozcestník

Na másle pečené filety štiky s holandskou omáčkou

Okořeněné filety ze štiky upečené v troubě doměkka pokladené máslem, servírované s domácí holandskou omáčkou.

2 náročnost
40 minut
NaNaNa
  • 600-800 g filetů ze štiky (nebo dvě půlky)
  • 120 g másla
  • oblíbené koření na ryby
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 80 g másla
  • 1,5 lžíčky citronová šťáva
  • (pažitka)
  • pepř
  • sůl
  • vodní lázeň a metlička
  • Příprava

    1. Štiku očistíme, zbavíme šupin, hlavy i ploutví, podél páteře pak vykrojíme úhledné filety, ty opláchneme a necháme oschnout.
    2. Okořeníme kořením na ryby, kmínem a osolíme, necháme chvíli odležet.
    3. Filety pečeme v troubě vyhřáté 200 °C v pekáčku vymazaném máslem, pokladené kousky másla, kůží nahoru, ke konci můžeme zapnout gril, pokud ho trouba má, aby se udělala pěkná kůrka, občas poléváme výpekem. Pečeme cca 20 minut, raději méně než více, ryby moc nepotřebuje!
    4. Zatím, co se ryba peče, připravíme holandskou omáčku; do misky dáme tři žloutky, osolíme, okořeníme pepřem, přidáme asi 1,5 lžičky citronové šťávy, misku vložíme do vodní lázně, šleháme metličkou, nakonec přidáme rozpuštěné máslo, šleháme, až omáčka zhoustne.
    5. Filety na talířích přelijeme holandskou omáčkou, kterou můžeme ještě dochutit například nasekanou pažitkou.

    Doporučení

    Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.

    Nejčtenější články

    Atraktory ve spreji – šikovná pomůcka zkušeného rybáře

    Atraktory jsou určeny výhradně pro zatraktivnění nástrah a návnad jak pro lov kaprovitých ryb, tak i pro lov dravců. Prodávají se v různých variantách, ale velmi oblíbené, hlavně u zkušených rybářů, jsou ve formě sprejů.

    Základy výběru správného stanu pro rybáře

    Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?

    Metlička na míchání zakrmovacích směsí

    Metlička na promíchání zakrmovacích směsí v kombinaci s bateriovou vrtačkou nám usnadní důkladné spojení všech vnadících složek. Jde o skvělého pomocníka. Právě správné promíchání zakrmovací směsi nám může pomoci k pěkným úlovkům.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím