Rybářský rozcestník

Na másle pečené filety štiky s holandskou omáčkou

Okořeněné filety ze štiky upečené v troubě doměkka pokladené máslem, servírované s domácí holandskou omáčkou.

2 náročnost
40 minut
NaNaNa
  • 600-800 g filetů ze štiky (nebo dvě půlky)
  • 120 g másla
  • oblíbené koření na ryby
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 80 g másla
  • 1,5 lžíčky citronová šťáva
  • (pažitka)
  • pepř
  • sůl
  • vodní lázeň a metlička
  • Příprava

    1. Štiku očistíme, zbavíme šupin, hlavy i ploutví, podél páteře pak vykrojíme úhledné filety, ty opláchneme a necháme oschnout.
    2. Okořeníme kořením na ryby, kmínem a osolíme, necháme chvíli odležet.
    3. Filety pečeme v troubě vyhřáté 200 °C v pekáčku vymazaném máslem, pokladené kousky másla, kůží nahoru, ke konci můžeme zapnout gril, pokud ho trouba má, aby se udělala pěkná kůrka, občas poléváme výpekem. Pečeme cca 20 minut, raději méně než více, ryby moc nepotřebuje!
    4. Zatím, co se ryba peče, připravíme holandskou omáčku; do misky dáme tři žloutky, osolíme, okořeníme pepřem, přidáme asi 1,5 lžičky citronové šťávy, misku vložíme do vodní lázně, šleháme metličkou, nakonec přidáme rozpuštěné máslo, šleháme, až omáčka zhoustne.
    5. Filety na talířích přelijeme holandskou omáčkou, kterou můžeme ještě dochutit například nasekanou pažitkou.

    Doporučení

    Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?